Eksklusivt uddrag fra Bogen om kunstner-kolonien i Hornbæk: “En kunstnerkoloni opstår”

Hornbaek.blog bringer her et uddrag af bogen “Kunstnerkolonien i Hornbæk”, som netop er udgivet af Ida Lehrmann Madsen og HORNBÆKEGNEN Lokalhistorisk Forening og Arkiv:

En kunstnerkoloni opstår

På en solrig majdag i 1873 ankom den første større gruppe af glade kunstnere til Hornbæk. Flokken bestod af helt unge nyuddannede kunstnere fra kunstakademiet: P.S. Krøyer (1851-1909), Viggo Johansen (1851-1935), Frants Henningsen (1850-1908), Holger Roed (1846-1874) og Bernhard Middelboe (1850-1931). Desuden var den lidt ældre maler Kristian Zahrtmann (1843-1917) med, og hans rolle var især at agere læremester for de yngre kunstnere. Zahrtmann var fortaler for den nyere tids realisme, som opstod i anden halvdel af 1800-tallet med inspiration fra Frankrig. Det første ophold i Hornbæk lader til at have skabt stor glæde hos kunstnerne. Det fremgår eksempelvis i et af Zahrtmanns breve til sin mor: 

Ja nu er vi da her alle seks; vi har kun været her i tre Dage, men synes alle, at det er, som havde vi været her en Uge; det er Følgen af, at vi begynder saa tidligt paa Dagen, hele Dagen ere flittige og saa mødes ved Maaltiderne; maaske det ogsaa gør noget, at vi har flere forskellige Ting under arbejde, saa vi veksler mellem hvert Maaltid. Vi har det prægtigt, og det er overordentligt morsomt at være saa mange sammen”. – Kristian Zahrtmann, 12. maj 1873

I Hornbæk opdagede kunstnerne, hvor stor en fordel det var at være afsted sammen. Der var ingen undervisning, men kunstnerne diskuterede indbyrdes de værker, som de malede. Om dagen kunne de male i felten, og om aftenen kunne de feste og hygge sig i hinandens selskab på den lokale kro. Men der blev også plads til at tage ture rundt omkring i lokalområdet, som Krøyer begejstret skriver: 

”Jeg har haft en prægtig sommer i år – det vil sige: ikke hvad vejret angår, det har været uroligt og stormfuldt – men det som første gang er tilfældet for mit vedkommende, saaledes at kunne komme en hel Sommer ude på landet i den friske natur, langt fra Byens vrøvl og kedsommelighed, og desuden sammen med tre andre malere af mine bedst bekendte, har været en stor nydelse for mig. Vi havde dejlige ture omkring derfra (det var i Hornbæk, ved Sjællands nordkyst vi lå), var en sejltur til Kullen, ture til Gurre, Nakkehoved, til Tisvilde og rundt omkring. Og hele det liv: Morgenen – at gå i det friske klare vand (jeg lærte at svømme derude) og de hyggelige aftener, når vi spadserede i Skoven og ved stranden, eller sad hjemme i vore hyggelige stuer og snakkede, dampende paa vore piber; det var et rigtigt idyllisk ”Leben”. – P.S. Krøyer, 10. oktober 1873

Udover det sociale samvær, satte kunstnerne pris på at komme lidt væk fra kunstakademiet i København. De fleste yngre kunstnere følte, at undervisningen i årene omkring 1870’erne var håbløs gammeldags og uden inspiration fra udlandet. Desuden var det for flere af kunstnerne deres første tur ”i felten”. Senere rejste de til Italien og Frankrig, men for de fleste af dem var rejsen til Hornbæk deres første møde med lokalmiljøer og autentiske modeller. Der findes enkelte eksempler på de arbejdende kunstnere i felten, bl.a. en tegning, hvor Frants Henningsen har skitseret en af kunstnerne siddende på stranden med staffeli og lærred, omringet af lokale nysgerrige. Og i et af Krøyers håndskrevne breve, har han tilføjet en vignet af sig selv siddende i klitterne og male. Kunstnerne opfattede sig selv som objektive beskuere, der var ”gæster” i det lokale miljø. 

“Og hele det liv: Morgenen – at gå i det friske klare vand (jeg lærte at svømme derude) og de hyggelige aftener, når vi spadserede i Skoven og ved stranden, eller sad hjemme i være hyggelige stuer og snakkede, dampende på være piber; det var et rigtigt idyllisk “Leben”.”

P.S. Krøyer om sin første sommer i hornbæk i et brev dateret den 10. oktober 1873

Malerierne herover er nogle af de mange smukke illustrationer i bogen “Kunstnerkolonien i Hornbæk” samt forsiden af bogen.

Forfatteren Ida Lehrmann Madsen er cand.mag. i kunsthistorie med speciale i netop kunstnerkolonien i Hornbæk. Hun har været kurator på den succesfulde udstilling “P.S. Krøyer og kunstnerkolonien i Hornbæk” på Den Hirschsprungske Samling i sommeren 2019.

”Kunstnerkolonien i Hornbæk” kan købes for 100 kr. i HORNBÆKEGNEN Historisk Forening og Arkiv, Sauntevej 4A, i Hornbæk Havnekiosken, Havnevej 24 i Hornbæk, Galleriet Hornbæk, Nordre Strandvej 340 i Hornbæk, AngelLiving, Havnevej 6A i Hornbæk og hos boghandlerne i Helsingør og Espergærde.

Læs også – klik her: “Ny bog om kunstnerkolonien i Hornbæk er et sommer must-read”

Forsiden af bogen “Kunstnerkolonien i Hornbæk”.
  • Hornbaek.blog udgives af Lotte Lund Media Lab. 
  • Hvis du har en god historie, eller ønsker du at annoncere, er du velkommen til at kontakte Lotte Lund på mail lolu@lottelund.dk eller mobil 24 24 49 43. 

Giv Hornbaek.blog et like og del den på dine sociale medier 🙂