Ny bog om kunstnerkolonien i hornbæk er et sommer must-read

Af Peter Grønholt

HORNBÆKEGNEN Historisk Forening & Arkiv har for nylig fået udgivet en særdeles spændende og nødvendig publikation på 72 flot gennemillustrerede sider med cand.mag. i kunsthistorie Ida Lehrmann Madsen som kompetent forfatter. ”Kunstnerkolonien i Hornbæk” hedder publikationen. Den er et must-read denne sommer.

Forfatteren opdagede vi første gang i Hornbæk, da hun var kurator på den fremragende og meget velbesøgte udstilling ”P.S. Krøyer og kunstnerkolonien i Hornbæk” på Den Hirschsprungske Samling i sommeren 2019. 

Med udstillingen på Hirschsprung og denne udgivelse er der sat fokus på det kunsthistoriske faktum, at det hele startede i Hornbæk, hvor flere kunstnere samledes i en kunstnerkoloni for første gang, forud for at de fleste af dem senere samledes i Skagen. Det er kunstnere som P.S. Krøyer, Holger Drachmann og Carl Locher, der går igen. Men også flere andre som Viggo Johansen og Carl Bloch indgik i kunstnerkolonien i Hornbæk. Her blev de betaget af den lokale befolkning og fiskerne og den nordsjællandske natur med udsigten over havet omkranset af Kullen og Gilbjerghoved i horisonten. Kunstnerkolonien i Hornbæk havde sin storhedstid i 1870’erne og 1880’erne.

Publikationen er en milepæl i forståelsen af en del af de kunstnere som senere indgik i Skagensmalerne. Publikationen dokumenterer med tekst og særdeles flotte og autentiske tryk af kunstværker i forskellige teknikker fra Hornbæk og nærmeste omegn lokalsamfundet, mennesker, natur og naturligvis havet. Det er unge kunstnere ”på vej”, men kunstnerne udtrykker i Hornbæk allerede i form og indhold en høj kunstnerisk standard. I Hornbæk lod de sig inspirere og fandt formen og håndværket, som de så senere udviklede med i Skagen.

Publikationen er en guldgrube for Hornbæks kunsthistoriske forståelse af sig selv. Så publikationen appellerer meget bredt til indbyggere i Helsingør kommune og i særlig grad naturligvis lokalsamfundet i Hornbæk. Men da Hornbæk er både nationalt og internationalt kendt ligesom Skagensmalerne med masser af turister og besøgende har denne smukke og letforståelige udgivelse et særdeles bredt og stort publikum. 

På bedste Hornbækvis retter HORNBÆKEGNEN Historisk Forening og Arkiv en tak til NyBolig v/Peter Leander som har ydet økonomisk hjælp og derved gjort udgivelsen mulig. Der rettes også en tak til private ejere, Den Hirschsprungske Samling og Helsingør Kommunes Museer for benyttelse af billeder.

”Kunstnerkolonien i Hornbæk” kan købes for 100 kr. foreløbig i HORNBÆKEGNEN Historisk Forening og Arkiv, Sauntevej 4A i Hornbæk Havnekiosken, Havnevej 24 i Hornbæk, Galleriet Hornbæk, Nordre Strandvej 340 i Hornbæk, AngelLiving, Havnevej 6A i Hornbæk og hos boghandlerne i Helsingør og Espergærde.

Publikationen er en guldgrube for Hornbæks kunsthistoriske forståelse af sig selv.

Peter grønholt, fhv. kulturdirektør i Helsingør kommune

Illustrationer fra bogen stillet til rådighed af Hornbækegnen Historisk Forening og Arkiv.

Læs et eksklusivt uddrag fra bogen “Kunstnerkolonien i Hornbæk”:

Klik på link: “En kunstnerkoloni opstår”

  • Hornbaek.blog udgives af Lotte Lund Media Lab. 
  • Hvis du har en god historie, eller ønsker du at annoncere, er du velkommen til at kontakte Lotte Lund på mail lolu@lottelund.dk eller mobil 24 24 49 43. 
  • Læs mere om Lotte Lund Media Lab på www.lottelund.dk

Giv Hornbaek.blog et like og del den på dine sociale medier 🙂