Tidligere i år gik Olav Berntsen af som formand for Hornbæk Turistforening efter 9 år på posten. Her fortæller han om opvæksten som efterkrigsbarn i Norge, hvordan skæbnen førte ham til sit livs kærlighed i Danmark, og om stadig at have masser af planer. I 2021 stiller han op igen til Helsingør Byråd – fordi han har erkendt, at man i de lokale foreninger ikke kommer nogen vegne med at udvikle Hornbæk, og så er han i gang med et nyt forretningseventyr…
Hvis man interesserer sig bare en lille smule for, hvad der foregår i Hornbæk, er der et navn, der ikke er til at komme uden om. Navnet er Olav Berntsen – og det skal udtales på klingende norsk. For Olav er både aktiv hornbækker og nordmand. Tidligere på året trak han sig efter ni år på posten som formand for Hornbæk Turistforening. Det skete efter han havde lagt en kæmpeindsats, ikke mindst i forbindelse med Uge 31.Men fordi han er stoppet som formand for Turistforeningen, har han ikke tænkt sig at holde op med at være aktiv, tværtimod.
Han har inviteret inden for i sin gule kontorhytte på Holmegårdsvej for at fortælle om et liv, hvor skæbnen kombineret med en god portion handlekraft har rådet og fortsat gør det.
En usædvanlig familiehistorie
Det hele startede, da den lille ”gutt” Olav i 1948 kom til verden på Røde Kors Hospitalet i Oslo. Faderen var dygtig kunstner og reklametegner og en del af Norges intellektuelle miljøer. Og Olav mener, at det er fra ham, han fik aktivismen ind i blodet. Faderen var socialist, aktiv i kampen mod atomvåben og meget interesseret i religioner, dog uden selv at være religiøs. Han var vokset op et par husefra Thor Heyerdahl, den berømte norske eventyrer, som i 1947 krydsede Stillehavet på en bambusflåde. En af faderens bedste venner fra barndommen var bror til den norske forfatter Jens Bjørneboe. Olavs moder var hjemmegående, og deres ægteskab var, med Olavs ord, ”fantastisk”. Opvæksten foregik i den velhavende forstad Bärum, øst for Oslo.
I det hele taget byder familiehistorien på nogle spændende personligheder. Olavs oldefar var amerikansk missionær og en af de første nordmænd i Kina for et amerikansk missionsselskab. Hans ene søn blev oberst i det amerikanske militær i Kina og var øverstbefalende i et område af Kina. Han var god ven af livlægen til Chiang Kai-shek, den kinesiske nationalist, politiker og militærmand, som i 1948 måtte flygte til øen Taiwanunder den kinesiske borgerkrig.

” Det er stort for mig, at min familie har været så tæt på verdenshistorien i Kina, fra starten af 1900-tallet og frem til Mao tog magten, siger Olav, der blev opmærksom på den dramatiske historie, da han for over 20 år siden begyndte at lave slægtsforskning. Med god hjælp fra en professor på et amerikansk universitet og internettet, bragte dette arbejde ham i kontakt med en ny gren af familien, som boede i USA.
Skæbnesvangert møde i København
For sit eget vedkommende førte skæbnen Olav til Danmark, da han arbejdede som fotograf i Norge samtidig med at han importerede og solgte fotoartikler.
”Jeg drev et foto importfirma sammen med en kompagnon, og det blev det største firma i Norge med udstyr til amatørmørkekammer samt analogt foto. Og jeg arbejder fremdeles med at sælge analogt foto til butikker og grossister for et tysk fotofirma i dag med kunder i både Norge og Sverige,” fortæller han.
Rejsen til Hornbæk startede på en forretningsrejse til København i 1992. Efter forretningsmøderne tog Olav og kompagnonen ud for at se lidt på byen og gik ind i det daværende SCALA, som nogen sikkert vil huske lå over for Tivoli, der hvor Axel Towers ligger i dag. Her lå blandt andet et konditori, og Olavs kompagnon sørgede for, at de kom til at sidde sammen med to dejlige danske damer. Pludselig forsvandt kompagnonen med den ene dame, og så sad Olav tilbage med den anden dame. Den anden dame var Birte.
Olav inviterede hende galant ud og spise, og det stod hurtigt klart for Olav, at han havde mødt sit livs kærlighed.
”Jeg var gift på det tidspunkt, men jeg lovede at tage hjem og få orden på mine ting. Så ville jeg ringe til hende. Det tog ni måneder. Så ringede jeg tilbage. Og hun kunne ikke huske, hvem jeg var,” fortæller Olav. I dag kan han le af det.
”Jeg måtte bruge alle mine salgstalenter for at få lov at møde hende igen. Hun mente, at afstanden mellem os var alt for stor, mens jeg sagde, at det jo kun var en lille vandpyt. Til sidst gik hun ind på at mødes igen. Men jeg skulle bo på hotel, men jeg glemte desværre at bestille hotel, ” fortsætter han.
Efter opringningen til Birte fik Olav travlt med at pakke sin tandbørste og styrte afsted til datidens Fornebu-lufthavn uden for Oslo, så han kunne komme med det første fly til København.
”Da jeg står i billetskranken, sagde damen, at alt var udsolgt. Jeg prøvede forgæves at overtale hende. Til sidst fortalte jeg, at jeg skulle møde en dame i København, og at det var meget vigtigt. SÅ blev der ringet op til kaptajnen på flyet – og jeg fik lov at komme med. Jeg løb ud til flyveren. Birte og jeg mødtes på en restaurant Wivex, der hvor Tivoli Food Hall ligger i dag. Lige da vi havde sat os, sagde det BANG! Bogstavelig talt. Det var så et glas ved nabobordet, der var eksploderet. Men vi har været sammen lige siden,” mindes Olav med et smil og undrer sig over skæbnen.
”Det var et tilfælde, jeg mødte Birte. Hvis ikke min kompagnon og jeg var kommet forbi det konditori på præcis det tidspunkt, så havde jeg ikke siddet her i dag,” filosoferer han.
Et nyt liv
Efter syv års langdistance-forhold flyttede Olav permanent til Danmark. Det var i 1999, da de var klar til at flytte ind i deres nye hus i Hornbæk.
”Vi ledte i fire år efter et sted, hvor vi kunne bygge hus. I weekenderne kørte vi tit til Hornbæk og drak kaffe.”
En søndag i 1998 havde den lokale ejendomsmægler Peter Leander to grunde til salg. Olav og Birte kørte op for at bese dem, og inden dagen var omme, havde de købt grunden på Holmegårdsvej.
”Det var superheldigt. Så byggede vi huset og holdt bryllup i 1999. Man skal handle, når muligheden byder sig, lyder det fra Olav.
Tog sin forretning med til Danmark

Olav tog sin forretning med til Danmark, og sammen med sin norske kompagnon fik han et nyt agentur på norske ildslukkere. De fik til opgave at finde en fabrik i Østeuropa, hvor de kunne genopfylde ildslukkere!
”Det var en umulig opgave. Til gengæld så vi masser af virksomheder, som producerede ting i træ. De producerede også hytter,” mindes Olav. Og kender man i forvejen nordmanden, vil man vide, at her startede hans næste erhvervseventyr.
Olav fik et agentur på træhytter, som han gennem sin virksomhed Danfo-Trading den dag i dag sælger til kunder på det meste af Sjælland. Hytten, som vi sidder i, er en af modellerne. Samtidig har han stadig sit fotoagentur, som lige nu buldrer derud af, fordi interessen for at fremkalde papirbilleder er i hastig vækst, ikke mindst eksploderede salget under forårets corona-lockdown. Det forstår Olav godt.
”Analoge billeder er bare bedre. Og de er holdbare, fordi de indeholder sølv. Digitale billeder er printet og forsvinder med tiden,” siger han.
Alt har dog ikke været en dans på roser. Olav har også oplevet det som udfordrende at flytte til Danmark.
”Jeg skulle lære at tænke som en dansker. Danskerne er meget fokuseret på priser. Det er tydeligt, at I er en handelsnation. I Norge kom jeg fra en bondekultur, hvor der var mere fokus på venskaber og tillid. Men nu har jeg lært den danske måde at tænke på og har også fået et godt dansk netværk,” siger Olav.
Engageret hornbækker
Da Olav kom til Hornbæk, engagerede han sig i bestyrelsen i Støtteforeningen for Kunstmuseet og i bestyrelsen for Fonden. Det er det kunstmuseum, som der arbejdes på at få rejst på Minigolf-grunden over for Det Fedtede Hjørne i Hornbæk. Efter nogle år gik han dog ud og blev i 2010 i stedet valgt ind i Turistforeningens bestyrelse.
”Det var naturligt for mig at gå ind i Turistforeningen, og der var en plads ledig i bestyrelsen. Anette Juhler var formand efter Jeanette Eilertsen og Lise Bertram var også med. Vi ville professionalisere foreningens arbejde.Vi fik lavet en hjemmeside og skabt kontakt til VisitNordsjælland, som jeg fik ansvar for at samarbejd med. Så trak Anette Juhler sig, og jeg blev ny formand. Ann-Christin Mahrt blev næstformand. Vi var et godt team. Hun var super dygtig, og vi supplerede hinanden godt,” fortæller Olav.
Det var i de år, hvor et Kystby-projekt med støtte fra EU skulle afdække Hornbæks potentiale som moderne badeby. En vigtig udløber – og i virkeligheden den eneste af dette store arbejde – blev Uge 31. Hornbæks uge, som ligger i Uge 31 med reference til byens postnummer 3100. Det er ugen med fokus på bevægelse, sundhed og velvære – et modtræk til den såkaldte Hellerup-uge i Uge 29 i Skagen, som mere handler om unge fra ”2900 Happiness”, der giver den gas i overhalingsbanen med magnumflasker, åbne sportsvogne og designersolbriller

”EU-projektet, Uge 31 og de nye sider om Hornbæk i VisitNordsjællands magasin fik stor betydning for markedsføringen af Hornbæk. Vi lavede også bykort og beskyttede turistinformationen på Hornbæk bibliotek, som der hele tiden var nogen, der ville nedlægge. Vi havde konstant pistolen for panden vedrørende turistinformationen. Vi fik også åbnet op for samarbejde mellem foreningerne, først og fremmest foreningerne på Havnen, Handelsstandsforeningen, Hornbæk Rotary, og Historisk forening. Og Uge 31 viste, at vi havde brug for hinanden og for samarbejdet. Men det er med tiden blevet sværere at få folk med, ” siger Olav.
Olav mener, at det sidste nok hænger sammen med, at Uge 31 ligger så tæt på Hornbækløbet og Hornbæk Havnefest, som i forvejen tilsammen trækker på 300-400 frivillige.
”Det blev måske for meget. Jeg knoklede med Uge 31, men til sidt blev det næsten også et problem for mig, at jeg ikke var hjemme, når mine børnebørn kom på besøg. Til sidst måtte jeg sige stop,” siger Olav.
Men hvem kunne overtage i 2020? Det bekymrede ham meget. En dag mødte han tilfældigt Frederik fra Hornbæk Fitness. Det møde betød, at Uge 31 overlevede, for Frederik var parat til at løfte opgaven. Planerne for 2020 blev lagt før corona. Og selv om de længe hang i en tynd tråd, lykkedes det at gennemføre en corona-sikker, om end lidt reduceret, Uge 31 denne sommer.
”Vi havde over 100 events i 2019. Det er et stort arbejde, der kræver gode mennesker. Men så kan man alligevel gennemføre for 25.000 kr. som vi gjorde det sidst år. Vi har jo investeret i et Uge 31-kit, der kan genbruges år for år, siger Olav.
Han ser Uge 31 som Hornbæks DNA. En succes, der vil blive stående for eftertiden. Udsprang Uge 31 af potentialeplanen, så var der som nævnt til gengæld ikke mange af de øvrige initiativer, såsom en solnedgangsbænk og en strandpromenade, der blev til noget.
Vil i byrådet
”Uge 31 var det eneste bæredygtige. Og det var det, som hornbækkerne selv lavede. Det har jeg ikke glemt! Og nu går jeg videre i den politiske verden. Jeg vil forsøge at komme i byrådet for de konservative. Jeg var opstillet ved kommunalvalget i 2017, men jeg føler, at jeg har et helt andet udgangspunkt i dag. Jeg har indset, at jeg ikke kommer nogen vegne med at udvikle Hornbæk som formand for en lokal forening. Det er nyttesløst. Nu får jeg en helt ny tilgang. Folk i Tikøb og Hornbæk betaler også skat,” lyder det fra en kampklar Olav, der gerne vil være vagthunden i byrådet.
”Jeg er ikke typen, der laver studehandler,” siger han. Foruden turisme og at sikre udvikling i Hornbæk vil han også arbejde for erhvervslivet, børn og unge samt en værdig ældrepleje.
”Vi skal sikre, at alle får en værdig alderdom. Birte og jeg har selv taget vare på min svigermor. Efter mødet med den danske ældrepleje, vil jeg hellere tage en pille. Det skal bare blive bedre,” siger den kommende kandidat.
Klar til en af tidens store trends
Så selv om Olav er stoppet i Turistforeningen, skal man ikke regne med, at han vil gå ned i tempo, ikke ret meget i hvert fald. Foruden den politiske karriere er han ved at udbygge sin forretning i en helt ny retning.
Olav er nemlig ved at hægte sig på endnu en af tidens store trends: alkoholfri øl. Danskerne har de seneste år taget den alkoholfri bølge til sig, og salget at alkoholfri øl er fordoblet på syv år, viser tal fra Bryggeriforeningen. I 2019 drak danskerne 4.713.000 liter alkoholfri øl.
Olav vil selvfølgelig indtage dette marked med en norsk øl! Det startede med, at han smagte en ”AassUten” i forbindelse med et besøg i hjemlandet, og det var bare den bedste alkoholfri øl, han nogensinde havde smagt. Den skulle til Danmark! Bryggeriet Aass var med på at give ham agenturet.
”Planen er at vi starter op med at sælge Aass UTEN alkoholfit øl i Danmark i slutningen af februar 2021,” lyder det begejstret fra Olav, der oplever stor interesse Aass UTEN øllet , blandt andet fra restauranter.
Desværre er hans vareprøve-lager sluppet op, og på grund af Corona-restriktioner, der forhindrer ham i at rejse til Norge, har ikke nye forsyninger, så Deres udsendte kan smage på varen. Det er tydeligvis meget frustrerende for den gode nordmand, der gerne ville byde på et glas skummende norsk øl.
Nok er Olav Berntsen stoppet som formand for Hornbæk Turistforeningen. Men han er ikke gået i stå.


Hornbaek.blog udgives af Lotte Lund Media Lab
Hvis du har en god historie, eller du ønsker at annoncere eller være sponsor for Hornbaek.blog er du velkommen til at kontakte Lotte Lund på mail lolu@lottelund.dk eller på mobil 24 24 49 43
Følg Hornbaek.blog – følg med i livet på Danmarks Cool Riviera

Hornbæk Rotary Klub er sponsor for Hornbaek.blog