Mindeord: Hornbæks Ilse Jacobsen død, 62 år

Ilse Jacobsen er død. Den triste nyhed ramte ikke bare Hornbæk, men hele Danmark tidligere i dag. Hun sov stille ind på Nordsjællands Hospital d. 23. oktober 2022 og var omgivet af sin nærmeste familie.

Ilse Jacobsen var en fighter, en stædig rad, som hun selv sagde. Men heller ikke hun kunne vinde over den forbandede sygdom, kræft.

Hun overgav sig dog ikke uden kamp. Det var tydeligt, når hun, selv da kræftbehandlingen havde kostet hende det blonde lange hår, stod frem i medierne og på SoMe med et kæmpesmil på læben og tro på fremtiden. Og man kunne kun beundre, hvordan hun selv uden hårpragten fremstod smuk og stærk.

Ilse åbnede sin første butik i Hornbæk i 1993. Her i byen, det gamle fiskerleje ved vandet og plantagen, var hun født og voksede op, og her lagde hun grunden til sit brand, der i dag sælges verden rundt. Ilses produkter eksporteres aktuelt til 30 lande.

Det var hendes kærlighed til naturen, der lagde grunden til hendes revolution i modeverdenen. For som alle hornbækkere ved, ikke mindst hundeejere (og det var Ilse også), så kræver det omskiftelige vejr, at røjsere er en fast del af garderoben. Men den modebevidste Ilse var træt af, at moden inden for gummistøvler åbenbart havde stået stille siden den første gummistøvle blev designet. 

Ilse ville også se godt ud, når hun gik tur i plantagen. Selvfølgelig. Og når ingen andre havde designet sådanne smarte gummistøvler, ja, så måtte hun gøre det selv. Og det viste sig at være genialt tænkt. Da de første af Ilses støvler ramte modeverdenen afdækkede de et behov hos millioner af kvinder rundt om i verden. Det gik med den karakteristiske, langskaftede gummistøvle med hvide snørebånd lidt som med Carmen Curlers – gummistøvlerne gjorde noget godt for kvinder og gik deres sejrsgang i ind- og udland. Ikke mindst i Norge, hvor Ilse Jacobsen måske endda blev et endnu større navn end herhjemme. Jeg har selv rejst i USA den forgangne sommer, og kan bevidne, at have set Ilses sko og støvler i nogle af de mest eksklusive butikker og stormagasiner.

Ilses brand handlede i starten kun om sko og gummistøvler, men udviklede sig til et helt livsstilsunivers. Hun fik sin egen linje af eksklusiv mode til kvinder. Hun startede en kæde af blomsterbutikker. Hun åbnede Kurbadet, som gav mulighed for spaoplevelser, skønhedsbehandlinger og madoplevelser i restauranten i international klasse i Hornbæk. Hendes seneste tiltag var hundeserien Vov & Vuf med mode til hunde. Og nye tiltag var i støbeskeen.

Hun havde tydeligvis selv en finger med i alle detaljer. Og hendes elskede Hornbæk var altid i centrum af det hele. Derfor inviterede hun årligt sine internationale sælgere til byen og afholdt store modeshows på stranden, så de kunne forstå brandets DNA.

Ilse Jacobsen blev for alvor landskendt, da hun kom med i DR-programmet ”Løvernes Hule”. Her investerede hun i endnu flere virksomheder – blandt andet klemmer til vasketøj – ”klemmer, der holder”, som sloganet lød. Og det var rigtigt. Også her lykkedes det Ilse med forskellige farvevalg i tidens mode, at gøre klemmer eksklusive og moderigtige.

Men selv om hendes virksomhed gik sin sejrsgang internationalt, kunne man stadig løbe på hende i gadebilledet. Det kunne være i forretningerne, i Kurbadet, hvor hun ikke var bange for at tage en serveringstjans, hvis der manglede personale, eller på tur med sin elskede hund. Hun havde også sin familie, som betød meget for hende, her. 

Selv om hun fik livet til at tage sig let ud, var det ikke altid sådan. Siden 1998 led Ilse Jacobsen af leddegigt, som gav hende store smerter. Men hun arbejdede sig ud af smerterne – for som hun fortalte til Helsingør Dagblad: Hun ville ikke kunne holde ud ikke at arbejde.

I 2018 oplevede hun for første gang modgang i det offentlige rum, da Berlingske satte et kritisk lys af arbejdsmiljøet i hendes virksomhed. Ilse var iværksætter og stillede meget store krav, ikke blot til sig selv, men også til hendes medarbejdere. Og flere medarbejder-sager blev oprullet. Ilse selv oplevede det som et karaktermord, hun ikke ville ønske for sin værste fjende.

I 2020 fyldte Ilse Jacobsen 60 år og gav sig selv den vildeste gave. Det var lykkedes hende sammen med sin mand Jesper Bo Jacobsen at købe det hus, som hun havde drømt om at bo i siden hun var teenager – det store hvide hus for enden af Lochersvej, direkte ud til stranden og plantagen på østsiden af Hornbæk. Desværre faldt opfyldelsen af drømmen sammen med hendes livs mareridt: kræften, som nu har sat en stopper for hendes ildsjæl. I hvert fald i denne verden.

I forbindelse med Ilses bortgang, beder Ilses familie samt virksomheden om fred til at sørge over tabet af Ilse; entreprenør, forretningskvinde, datter, hustru, mor, søster, ven, arbejdsgiver, passioneret ildsjæl og grundlægger af blandt andet IJH A/S.

I Ilses ånd, og med medarbejdere, ledelse og direktion som Ilse havde stor tiltro til, kører Ilses univers ufortrødent videre om muligt med endnu større dedikation og ansvarsfølelse for hendes imponerende livsværk, heriblandt den globale livsstilsvirksomhed IJH A/S og BLOMSTEN by ILSE JACOBSEN.

Der vil blive informeret senere vedrørende bisættelse.

Ilses familie udtrykker en dybfølt tak for den professionelle behandling og store omsorg Ilse har modtaget gennem sit sygdomsforløb fra både Rigshospitalet og Hillerød Hospital.

Kære Ilse, hvil i fred. Æret været dit minde.