Realdania sparker liv i Hornbæks museumsprojekt

Efter 25 års venten sparkes der nu for alvor liv i planerne om et museumsprojekt på museumsgrunden i badebyen Hornbæk i Nordsjælland. Realdania er gået sammen med Fonden Hornbæk Kunstmuseum om at igangsætte en forundersøgelse til udvikling af en forretningsplan og et klart koncept for hvordan museumsgrunden bedst muligt kan anvendes til gavn for byen og leve op til fondens formål. 

Museumsgrundens beliggenheden er enestående med direkte adgang til Hornbæk Strand, som har inspireret nogle af Danmarks største kunstnere, som P.S. Krøyer og Holger Drachmann. Planen om at bygge et museum på hjørnet af A.R. Friis Vej og Kystvej, overfor Hornbæks street food- marked ”Det Fedtede Hjørne”, går helt tilbage til 1995. Dengang testamenterede Fru Gudrun Thomsen den 5500 kvm. store grund til Fonden Hornbæk Kunstmuseum med pålæg om at bygge et museum.

Det er den nye formand for fonden, erhvervskvinden Christina Hvid, der har stået i spidsen for samarbejdet med Realdania. Hun er til daglig administrerende direktør i Molio, byggeriets videncenter. Christina Hvid har desuden stærk tilknytning til byen, hvor hun er født og opvokset og nu tilbringer en stor del af sin fritid med sammen sin familie og i sit sommerhus.

”Visionen med det kommende museumsprojekt er at fortælle historien om lyset og kunsten og samtidig bidrage til at sætte liv i en udvikling, så folk kommer til Hornbæk hele året. Projektet skal desuden forbindes til de øvrige byudviklingsmuligheder, der arbejdes på i byen,” siger Christina Hvid om museumsplanerne. 

Formand Christina Hvid, Fonden Hornbæk Kunstmuseum. Foto: Claus Lillevang

”Placeringen af museumsgrunden er optimal. Nærheden til klitlandskabet er unik, solnedgangen er fantastisk og danskerne elsker at komme hertil,” fortsætter hun. Dette argument er kun blevet forstærket under corona, hvor Hornbæk har været et yndet mål for danskere fra hele Danmark. Realdania og Fonden Hornbæk Kunstmuseum vil nu gennemføre en forundersøgelse for opførsel af et formidlings- og naturoplevelsesprojekt, der binder stedets unikke historie om kunsten sammen med naturen og lyset. Det vil ske i tæt dialog med de lokale forenigner og aktiviteter i byen i øvrigt.

Museumsgrunden rummer i dag en ejendom med boliger, som lejes ud, en minigolfbane, en iskiosk, en lille bygning med salg af sommertøj og en sommercafe. Christina Hvid ønsker sammen med resten af fondens bestyrelse en bedre udnyttelse af stedets store potentiale. Hun forestiller sig, at museet skal holde åbent hele året med relevante kunst- og kulturtilbud suppleret med borgerrettede aktiviteter, der støtter op om driften.

Bevillingen fra Realdania og Fonden Hornbæk Kunstmuseum skal bruges til at kortlægge en samlet vision for stedet, herunder udvikling af et passende museumskoncept og hovedfortælling, muligheder for at inddrage naturen, afdækning af målgrupper, interessenter og markedsforhold i forhold til andre museer og kulturinstitutioner samt mulige partnerskaber, kunstsamlinger og om og hvordan en bæredygtig drift kan opnås. Endelig skal forundersøgelsen afklare stedets planmæssige forhold samt grundens muligheder.

Interessentdialogen sættes i gang i september måned og forprojektet med forretningsplan og muligt koncept for museet forventes færdig i løbet af foråret 2022.

Tak for lån af foto i toppen til Støtteforeningen Hornbæk Kunstmuseum