Christian har det godt – og Danmark har det godt

Christian har det godt! Hvor er det skønt at kunne sige de ord efter at den første EM-kamp på dansk jord den 12. juni 2021 blev forvandlet fra en fodboldfest til en kamp mellem liv og død. Heldigvis vandt livet. Jeg kan ikke lade være med at trække en linje tilbage til den 11. marts 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen også fra det ene øjeblik til det andet fik os til at forstå, at vi som nation stod i en kamp mellem liv og død på grund af corona-virus. Epidemien spredte sig på det tidspunkt med lynets hast. Vi stod som nation – side om side med andre nationer – på ubetrådt land. Alligevel måtte der ikke rystes på hånden, når der skulle træffes livsvigtige beslutninger. 

Vi lever i et demokrati og vi har ret til at være uenige. Men for mig var det befriende, da samtlige partiers ledere stod side om side og sammen tog ansvar for de første politiske corona-aftaler. Men der gik ikke længe, før historien gik fra nyheder om sammenhold til en fortælling til at stille spørgsmålstegn ved alle beslutninger taget i pandemiens tegn. Det giver bedre overskrifter end ”politisk enighed om håndteringen af corona”. I jagten på politisk konflikt, ”glemte” pressen at fortælle, at ud af de 89 love, som Folketinget har vedtaget i forbindelse med corona-pandemien, er 86 stemt igennem af brede flertal.

Pressen missede også at informere danskerne om den i min optik vigtigste nyhed i forbindelse med at de danske mink med meget kort varsel blev slået ned. Nemlig at missionen lykkedes! Nedslagtningen var nødvendig. Den danske corona-variant, som man i efteråret 2020 havde opdaget i danske mink, viste nemlig tegn på at kunne svække effekten af de vacciner, som man på det tidspunkt var i gang med at udvikle. Dermed var den danske variant en trussel mod den eneste vej ud af pandemien. Men sådanne ”detaljer” fyldte ikke meget i nyhederne. I stedet rejstes en storm om lovligheden af beslutningen. Overskrifterne handlede ikke om, hvorvidt beslutningen havde sikret, at den danske variant var udryddet og ikke kunne gøre skade i hele verden – som vi i dag ser det med andre landes varianter. Aktuelt kan den såkaldt den indiske variant i værste fald betyde, at vi for tredje gang må lukke samfundet – og verden – ned. Den såkaldt kritiske presse kunne ikke få sig selv til at gøre minksagen til en succeshistorie. I stedet handlede det udelukkende om, hvorvidt statsministeren kunne bringes for en rigsretssag. Jagten på sensationen kostede dyrt. Den betød, at vi mistede fokus på håndteringen af pandemien og oplevede en dramatisk stigning i danske dødstal i de følgende uger. 

I det hele taget har pressen haft så travlt med at være kritisk over for regeringen, at de har overset – eller måske bevidst fravalgt – den ros, som Danmark høster i udlandet for sin tilgang og sin ansvarlighed. Alle lande i hele verden – jeg har slået op, at der er i alt 195 – har stået med nøjagtig de samme corona-udfordringer som Danmark. Og håndteringen af pandemien fra land til land er derfor målbar. Har man kun læst dansk presse, er det oplagt at stå tilbage med følelsen, at vi borgere er efterladt med magtsyg regering og inkompetente sundhedsmyndigheder.

Historierne er blevet os fortalt, så man på ingen måde vil forvente at finde Danmark i toppen af de lande, der har håndteret corona-pandemien med størst succes. Men så sent som den 25. maj i år lavede det internationale erhvervsmedie Bloomberg sådan en rangliste. Her lå Danmark på en flot 8. plads, kun overgået af New Zealand på førstepladsen efterfulgt af Singapore, Australien, Israel, Sydkorea, Finland og Norge. 

På denne baggrund vil jeg derfor med samme glæde, som jeg konstaterer, at Christian Eriksen har det godt, sige: ”Danmark har det godt!” Jeg forstår, at det er vigtigt, at man har en fri og kritisk presse, men pressen glemmer for ofte at være fair. Pressen glemmer også ofte proportionerne. Giv os lov til at glæde os over andet end fodbold, når vi jo faktisk igen har vist, at vi sammen har gjort det helt fantastisk godt i dette lille land på så mange måder – også når det gælder corona.

Denne klumme blev oprindeligt bragt i Lokalavisen Nordsjælland

Hornbaek.blog støttes af Hornbæk Rotary