badesæson 2020 går på hæld – underskriftindsamling kræver forbedringer

Badesæsonen 2020 har vist, at der også fremadrettet bør være livreddere på Hornbæks øst-strand, at strandene skal holdes fri for rådnende tang, og at der må sættes tydelige advarsler mod at bade på stranden ved Hornbæk Havns vestre mole, hvor tre brødre for nylig var tæt på at drukne – støt kravene med din underskrift længere nede i bloggen!

Kan det virkelig passe, at badesæsonen 2020 er ved at være slut – inden den for alvor kom i gang? Svaret er desværre ja. Nu ser det jo så ud til at, vi i den kommende uge kan se frem til en rigtig omgang hedebølge, men formelt set tæller den kun delvis med som dansk sommer. For i dag lukkede livreddertårnet og den ekstra livreddervagt på stranden øst for Hornbæk Havn ned. I morgen mandag vil der ikke være livredder på vagt her.

Stranden på havnens vest-side, også kendt som Københavnerstranden eller Siliconestranden, vil i Uge 32 være fuldt bemandet mellem kl. 10 og 18, men så slutter det også her. I resten af august vil der kun være livreddere her i weekenden, det vil sige lørdag-søndag kl. 10-18.

At det har glædet mange hornbækkere og turister, at der i år også på øst-stranden har været passet godt på de badende, surferne, sup’erne og hunde med meget korte ben blev søndag markeret med en lille event, hvor naboerne til tårnet mødte op og sagde farvel og tak for denne gang med hjemmebagt rabarberkage og champagne. Baggrunden for i år at udbrede livreddertjenesten til øst-siden var Covid-19. Formålet var at give strandgæsterne mulighed for at holde bedre afstand til hinanden. Men det har vist sig at være helt oplagt, at der skal placeres livredder her permanent i badesæsonen, hvor der altid er aktivitet – fra børnefamilierne på solskinsdage og surfere og sup’er, når vinden blæser og vejret er mere udfordrende.

I den lille forsamling ved tårnet søndag formiddag var alle var enige om, at de gerne så sæsonen forlænget. Ikke mindst med udsigt til sol og mange badegæster i den kommende uge. Den tragiske ulykke med de tre små brødre, der for nylig kun reddede livet, på grund af hurtig indgriben fra livreddervagten, har gjort det tydeligt, hvor vigtig livreddertjenesten er – og at de udgifter, der går til at forebygge badeulykker, hurtigt tjener sig hjem i lyset af omkostningerne, hvis det går galt.

Naboerne til livreddertårnet på stranden øst for Hornbæk Havn mødte søndag formiddag op for at sige farvel og tak for denne gang til livredder Jens Tellram-Thrane. De havde både hjemmebage kage og champagne med. Det er vel Hornbæk… Foto: Lotte Lund.

Når man ser tilbage på badesæsonen 2020 i Hornbæk, er der tydeligvis plads til forbedring på flere områder. For det første kan det ikke gå hurtigt nok med at få sat skilte op, der gør det tydeligt for alle, også børn der ikke kan læse, at man bare ikke må bade ved strand-området omkring Hornbæk Havns vestre mole. Børn og voksne, ingen må være i tvivl om, at det er forbundet med livsfare at gå i vandet her på grund af hestehuller, revlehuller og understrøm.

Læs, hvad du skal gøre, hvis du falder i et revlehul her

For det andet må der gøres noget ved de store tangmasser, der flyder i land på øststranden. Der bliver renset en gang om ugen, om torsdagen, men det er tydeligvis ikke nok. Hornbaek.bloggen’s udsendte har med egne fødder vadet gennem de rådnende, stinkende tangplanter for at komme i vandet. Det kan næsten ikke beskrives, hvor klam en oplevelse det var at træde gennem den ugennemsigtige og ildelugtende tangsuppe. Det var en af de vindstille dage, hvor solen bagte i det hvide sand. Hvis ikke det var på grund af den lede tang-oplevelse, ville det have været en oplevelse i verdensklasse. Hvis kommunen vil tiltrække turister og kalde Hornbæk for riviera, så må traktoren altså ud at rulle hver morgen.

Hornbaek.blog har taget initiativ til en underskriftsindsamling, hvor du kan være med til at støtte:

– at der for fremtiden også kommer livreddere på stranden øst for Hornbæk Havn til gavn for både badende, surfere og sup’er, samt at sæsonen forlænges til hele august måned.

– at strandene i Hornbæk, både øst og vest for havnen, løbende holdes rene for tang i badesæsonen, så man fortsat kan tale om Danmark Cool Riviera

– at der sættes tydelig skiltning op ved stranden ud for Hornbæk Havns vestre mole, så ingen – hverken børn eller voksne – for fremtiden kan være i tvivl om, at det er livsfarligt at bade der på grund af hestehuller, revlehuller og understrøm er farligt

Skriv under frem til 31. august 2020, hvor antallet af underskrifter vil blive overbragt til de ansvarlige for forholdene på Hornbæk Strand. Følg sagen her på Hornbaek.blog…

Skriv under på den digitale underskriftindsamling her

Hornbaek.blog har mødt ejerne af Hotel Hornbækhus, Sus og Lennart Lajboschitz. De sprang ud på dybt vand, da de pludselig stod med et lettere nedslidt badehotel. Hvordan synes de det er gået med projektet og med Hornbæk? Læs med på bloggen...
  • Hornbaek.blog udgives af Lotte Lund Media Lab. 
  • Hvis du har en god historie, eller ønsker du at annoncere, er du velkommen til at kontakte Lotte Lund på mail lolu@lottelund.dk eller mobil 24 24 49 43. 

Følg Hornbaek.blog – følg med i livet på Danmarks Cool Riviera!