Sus og Lennart Lajboschitz gør status efter to år i Hornbæk

Det er sommer 2020 og Hornbaek.blog’s udsendte er på besøg i Hornbæks smukke, gamle badehotel Hotel Hornbækhus på Skovvej. Det summer af liv og et overtal af danske sommergæster, der har skiftet feriedestinationen i Sydeuropa ud med Hornbæk. På en normal sommer, ville gæsterne være kommet til Nordsjællands fra hele verden.

Jeg er her for at mødes med ejerne, Sus og Lennart Lajboschitz efter et forår, hvor skrækscenariet var, at hotellet på grund af corona ville komme til at stå tomt sommeren over. Nu kan de ånde lettet op. Det ville da også have være trist for et hotel, der i 2019 af det engelske dagblad The Guardian blev udnævnt til et af Europas ti bedste nye badehoteller!

Læs: 10 of Europe’s best new seaside hotels

Sådan ser det ud i lobbyen på Hornbækhus – ingen kedelige skranker, men personligt nærvær. Foto: Hornbækhus.

Sus og Lennart Lajboshitz tager imod i hotellets hyggelige, receptionsfri lobby for at dele ud de første to års erfaringer hotelejere. Vi går op på 1. sal og sætter os i biblioteket, hvor der bliver serveret kaffe i fine porcelænskopper. Hotellet, der ligger tæt på alt, som man siger, indbyder både til at gå ud og udforske Hornbæk og samtidig til at slappe af og læse en bog på værelset. Til at drikke kaffe, spise kage og føre dybsindige samtaler i Pejsestuen. Spille bordtennis eller deltage i husets mangfoldige aktivitetsprogram, der blandt andet tæller fællessang og yoga.

Selvfølgelig er intet denne sommer helt som ”det plejer”. Der tages hensyn i forhold til Covid-19, men det synes ikke at have påvirket husets lette og positive stemning. Sus og Lennart Lajboschitz, der købte hotellet i 2015 sprang den gang med egne ord ud på dybt vand, da de overtog Hornbækhus og istandsatte det i deres helt egen stil for 30 millioner kr. Farvel til det snobbede, goddag til farver, livsglæde og finurlighed. Deres ønske var at gøre hotellet til en integreret del af byen, til et mødested for udenbys gæster og lokale på samme måde, som det var lykkedes for dem med Folkehuset Absalon på Vesterbro – den tidligere Absalon Kirke. 

Da Lajboschitz’erne overtog Hornbækhus blev det til et arvel til det snobbede, og goddag til farver, livsglæde og finurlighed. Her et billede fra hotellets pejsestue.

Hvordan synes de selv, det er gået?

”Det er gået meget bedre, end vi turde håbe. Vi har fået en god respons fra de lokale og er blevet modtaget meget positivt,” siger Lennart Lajboschitz. 

Sus, der har stået for indretningen, fortsætter, hvor hendes mands sætning sluttede:

”Vi er så glade. Jeg sad en aften sammen med en dansk enkemand og en familie fra England, der havde sommerhus i Hornbæk. Det var rørende at se, hvordan familien inddrog den ældre mand i deres samtale, siger Sus Lajboschitz og tilføjer:  ”Det var naturligvis før corona.” 

Parret glæder sig også over at have fået lokale stamgæster, og kort sagt gæster i alle aldre, ikke mindst familier, der kommer i flere generationer. Og de føler, at de er lykkedes med at gøre hotellet til en integreret del af byen.

”Det var vores drøm. At skabe et sted, hvor man kom og skabte relationer. Det føler jeg er lykkedes,” fortæller Sus Lajboschitz.

”Så vi er ikke blevet skræmt af hotelbranchen, tværtimod, selv om vi selvfølgelig også rigtigt gerne vil tjene penge. ” siger Lennart Lajboschitz. Indtil videre har hotellet i sig selv ikke været overskudsgivende, men parret fortsætter med at finde punktet, hvor det også bliver en forretning til inspiration for andre. 

”Folk elsker den hjemlige stemning, der er her i Hornbækhus. Og så ligger vi jo midt i Hornbæk, som har så mange gaver: den gamle by, kultur, vand, strand, skov… Selv Det Fedtede Hjørne fungerer nu. Det så jo forfærdeligt ud i mange år,” siger Sus Lajboschitz.

Sus og Lennart Lajboschitz bor til daglig på Christianshavn, hvor de i år har åbnet hotellet Kanalhuset og skabt et moderne bofællesskab for sig selv og 30 af deres familiemedlemmer. Foto: Kanalhuset.

Parret bor til dagligt på Christianshavn, men de kommer til Hornbæk hver uge for at følge med i udviklingen og sparre med personalet. De positive hotelerfaringer og ønsket om at bringe mennesker sammen har de brug til indretningen af deres nye hotel, Kanalhuset, som ligger centralt i København med facade ud til Christianshavns Kanal. 

I 2015 købte Sus og Lennart Lajboschitz det fredede Søkvæsthuset. Siden har de – ligesom med Hornbækhus – renoveret disse historiske bygninger. Dels er det blevet rammen for deres eget familieliv i form af et moderne bofællesskab for dem selv og 30 af deres familiemedlemmer. Den bygning, der hedder Kanalhuset, er omdannet til et nyt hotel med 12 hotelværelser og 14 hotellejligheder. Hotellet skulle være åbnet i april, men det har først for nyligt slået dørene op. Udsættelsen skyldtes naturligvis corona-krisen.

Sus Lajboschitz’ indretningsfirma, EEN, har ligesom i Hornbækhus stået for indretning og de mange detaljer i Kanalhuset. Også her er der tale om renoverede fund fra loppemarkeder, auktioner og private samlinger, dog i en mere urban og farvemæssigt mere nedtonet stil. Men man er ikke i tvivl om, at de to hoteller er tæt forbundne. Foruden indretningen byder også Kanalhuset på Lajboschitz’ernes signatur, Fællesspisning kl. 19 til meget rimelig pris (dog ikke ved langborde sålænge Covid-19 er på spil). Derudover kan man dagen igennem også spise frokost og drikke kaffe. Møderummene og aktiviteterne er på grund af corona indtil videre sat på stand by.

Kanalhuset er tydeligvis i familie med Hornbækhus, men en smule mere urban i udtrykket. Her interieur fra baren, hvor man også kan spise let frokost. Foto: Kanalhuset.

Lennart Lajboschitz er ikke bleg for at indrømme, at corona-krisen har været en hård udfordring. Selv om Kanalhuset trods alt er blevet åbnet, og Hornbækhus nu kan melde stort set udsolgt sommeren over. Der venter også et travlt efterår med alle de fester, der blev udsat fra foråret. En særlig udfordring for ejerparret har været, at den frygtede virus har tvunget dem til at nytænke deres fokus på at opbygge fællesskaber.

”Her kom vi og ville have folk til at bygge relationer, og så er det pludselig det eneste, man ikke må. Men folk vil gerne interagere, i stedet for at være betragter eller gæst. Her kommer man ikke for at høre ikke andre synge. Her synger man med. Og vi skal videre ad det spor,” siger Lennart Lajboschitz.

Og hedder man Lajboschitz til efternavn, så er man fokuseret på at finde svar på de udfordringer man møder. Da coronaen hærgede og danskerne var i lockdown og ikke fysisk kunne være sammen, lavede Absalon en interaktiv tv-station på nettet, hvor man eksempelvis kunne lave mad sammen – på afstand – eller tegne croquis.

”På den måde fastholdt vi det sociale, bare virtuelt. Nu er samfundet ved at åbne op igen. Vi kan delvist være sammen, men vi må erkende, at det er under andre forhold end tidligere. I Absalon var vi før 200 mennesker, der spise sammen om aftenen. Nu er der plads til 90. Og vi har også indtil videre måttet sige farvel til langbordene her i Hornbækhus. Men det er ok. Vi tager Covid-19 dybt alvorligt. Det er menneskeliv, det handler om,” siger Lennart Lajboschitz.

Parret glæder sig over, at sommeren trods alt er endt lykkeligt på Hornbækhus.

Lennart og Sus Lajboschitz ses her foran Hotel Hornbækhus med den daglige leder Bettina Nielsen. Parreter hver uge i Hornbæk for at følge udviklingen og sparre med personalet. Foto: Lotte Lund/Hornbaek.blog

”Det er dejligt, at mange ikke længere ønsker at flyve så meget, men i stedet gerne vil gå på opdagelse nationalt og regionalt,” siger parret, der i år selv har droppet at rejse længere væk, end de kan køre. Så turen går i år til Norge for at holde ferie.

Selv om hotellet er så godt som udsolgt, er der stadig få ledige dage i kalenderen. Og man kan også komme for ”bare” at spise. Hotellet byder både på lækker morgenmad, på moderne variationer over klassisk smørrebrød til frokost, kaffe og hjemmebagt kage om eftermiddagen og middag om aftenen. Alt til meget rimelige priser. Og i annekshotellet Villa Strand på Kystvej finder man Strandbaren, hvor der kan nydes en enkel menu af drikkevarer, snacks og is.

”Denne dejlige lille by, Hornbæk, ligger jo kun 40 minutter fra København. Og selv om København også er blevet en fantastisk by med havnebade, broer og metroer, så er det et fantastisk sceneskift at komme til Hornbæk,” siger Sus Lajboschitz, men hendes mand smiler og nikker. Lennart og Sus Lajboschitz er tydeligvis blev en del af Hornbæk, og Hornbæk er blevet en del af dem.

Tirsdag 28. juli 2020 kl. 15.00 lægger Villa Strand have til teaterforestilling med Alex Barti (DK/MK). Forestillingen er del af Passage Festival – og det er gratis at se den

Besøg Hornbækhus’ hjemmeside her

Besøg Kanalhusets hjemmeside her

Læs alt om Passage Festival her: TIRSDAG GÆSTER INTERNATIONALT GADETEATER I VERDENSKLASSE HORNBÆK

Hornbaek.blog har mødt ejerne af Hotel Hornbækhus, Sus og Lennart Lajboschitz. De sprang ud på dybt vand, da de pludselig stod med et lettere nedslidt badehotel. Hvordan synes de det er gået med projektet og med Hornbæk? Læs med på bloggen...
  • Hornbaek.blog udgives af Lotte Lund Media Lab. 
  • Hvis du har en god historie, eller ønsker du at annoncere, er du velkommen til at kontakte Lotte Lund på mail lolu@lottelund.dk eller mobil 24 24 49 43. 

Følg Hornbaek.blog – følg med i livet på Danmarks Cool Riviera!